Libido! Het verschilt bij iedereen en dat is natuurlijk helemaal ok! Maar waar komen die verschillen vandaan en hoe kan je deze zelf beïnvloeden? En hoe ga je om met verschillende libido’s in een relatie? In deze blog gaan we daar dieper op in!
Wat is libido?
Libido komt van het Latijnse woord voor “verlangen” en wordt meestal gebruikt om het seksuele verlangen van een persoon te beschrijven. In de psychologie, vooral in de theorieën van Freud, verwijst het naar de instinctieve drang naar seksuele activiteit, maar het kan ook andere vormen van levensenergie vertegenwoordigen. Tegenwoordig verwijst het in de meeste gevallen naar iemands seksuele behoeftes of verlangens
Waarom hebben mensen verschillende libido’s?
Iedereen heeft een uniek libido, en dit kan sterk verschillen per persoon. Er zijn verschillende factoren die dit beïnvloeden, zoals je leeftijd, gezondheid, mate van stress, relaties en hormonale veranderingen. We lichten ze hieronder wat verder toe:
Hormonale balans:
Hormonen zijn essentieel voor het reguleren van het libido. Testosteron, aanwezig bij zowel mannen als vrouwen, is direct gekoppeld aan seksueel verlangen. Ook oestrogeen en progesteron spelen vooral bij vrouwen een belangrijke rol. Hormonale veranderingen tijdens de cyclus, zwangerschap of menopauze kunnen grote invloed hebben op het seksuele verlangen. Twijfel je of jouw hormonale niveaus in orde zijn, laat dit dan checken bij je huisarts. In sommige gevallen kan hormoontherapie overwogen worden.
Leeftijd:
Het libido kan variëren met de leeftijd. Jonge mensen hebben vaak een hoger libido vanwege de piekniveaus van hormonen. Naarmate mensen ouder worden, kunnen hormonale veranderingen, zoals een daling van testosteron of oestrogeen, leiden tot een vermindering van het libido.
Psychologische factoren:
Stress, angst, depressie en andere psychologische problemen kunnen het libido beïnvloeden. Als je je mentaal of emotioneel niet goed voelt, is de kans groter dat je minder seksueel verlangen ervaart. Zelfvertrouwen en lichaamsbeeld spelen ook een belangrijke rol. Mocht je nou hier last van hebben dan zijn bijvoorbeeld yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen methoden om stress te verminderen en zo het libido te verhogen.
Gezondheid en levensstijl:
Mensen die gezond leven, regelmatig sporten en een gebalanceerd dieet volgen, hebben vaak een hoger libido. Factoren zoals slaapgebrek, overgewicht, drugs- of alcoholmisbruik kunnen het libido echter verminderen. Zorg dus voor een gezonde levensstijl als je je eigen libido wilt opkrikken! Ook supplementen zoals ginseng en maca, evenals voldoende groente, fruit, volle granen en mager eiwit kan de energie verhogen en het libido positief beïnvloeden. Lees ook eens onze blog over lustopwekkende middelen, wie weet staat daar wat lekkers voor je tussen wat kan helpen 😉
Relatiekwaliteit:
De kwaliteit van je relatie speelt een grote rol in het libido. Wanneer er sprake is van emotionele verbondenheid en open communicatie, wordt het seksuele verlangen vaak versterkt. Spanningen, conflicten of een gebrek aan emotionele verbondenheid kunnen het tegenovergestelde effect hebben. Merk je dat er iets in jouw relatie niet helemaal goed zit? Overweeg dan om samen in relatietherapie te gaan of begin een open en eerlijk gesprek met elkaar.
Nog een ander feitje, er zijn enkele natuurlijke fenomenen die voor een verhoogd libido kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid zonlicht in de lente en zomer wat je vitamine D en serotonine levels kan verbeteren. Veel vrouwen krijgen ook tijdens hun ovulatie door hormoonschommelingen meer zin om te vrijen. En tot slot stoten mensen feromonen uit waar je partner ook onbewust een beetje opgewonden van kan raken.
Libidoverschillen in een relatie?
Libidoverschillen komen vaak voor in relaties en kunnen een bron van spanning zijn als ze niet goed worden aangepakt. Het belangrijkste is om eerlijk en open te zijn over je behoeften en gevoelens. Bespreek het verschil in libido zonder beschuldigingen of schaamte. Dit zorgt voor begrip en empathie, wat de relatie kan versterken. Sluit hierbij met elkaar een compromis en vindt samen andere manieren om intiem te zijn met elkaar. Het is belangrijk dat beide partners realistische verwachtingen hebben over de frequentie van seks. Dit kan soms betekenen dat je elkaar halverwege ontmoet, of dat je creatieve oplossingen vindt om de intimiteit in stand te houden zonder druk. Soms kan het leuk en opwindend zijn om nieuwe seksuele activiteiten of fantasieën te ontdekken die het libido van beide partners prikkelen. Dit kan variëren van romantische date-avonden tot experimenteren met nieuwe vormen van seksuele expressie. Mocht dit allemaal echt niet baten, zoek dan professionele hulp bij een therapeut of een seksuoloog.
Nog meer leren over libido? In deze video wordt het allemaal nog eens rustig en duidelijk uitgelegd.
Is jouw libido te laag? Nou, hup naar buiten dan, eet wat fruit en praat eens begripvol met je partner! Succes! En zo niet, geniet er lekker van 😉
Reageren op dit bericht is niet mogelijk.