Cupido, wie kent hem nou niet? Het schattige, gevleugelde mannetje met zijn magische pijl en boog?
Lees hier het liefdesverhaal van Cupido en welke (liefdes)lessen we kunnen trekken uit de symboliek achter deze mythologie!
De legende van Cupido
Cupido, ook wel bekend als ‘Amor’ in het Latijn, is een iconische figuur in zowel de Romeinse als de Griekse mythologie. Deze god wordt meestal afgebeeld als een jong, gevleugeld wezentje, gewapend met pijl en boog. Hij staat symbool voor romantiek en passie. Wanneer mensen geraakt worden door een pijl van Cupido raken zij halsoverkop smoorverliefd. Hoewel hij in beide mythologieën een vergelijkbare rol speelt, verschillen de verhalen wel enigszins. In deze blog vertellen we wie Cupido is, verkennen we zijn eigen liefdesverhaal en beschrijven we enkele belangrijke liefdeslessen!
Cupido in de Romeinse mythologie
Cupido is de Romeinse god van de liefde en de zoon van Venus, de godin van de liefde en schoonheid, en Mars, de god van de oorlog. Deze schilderachtige combinatie van liefde en oorlog weerspiegelt dan ook direct de complexiteit van menselijke relaties. In de Romeinse mythologie staat het liefdesverhaal van Cupido en Psyche centraal. Psyche was een buitengewoon mooie sterfelijke vrouw, zo mooi dat Venus jaloers op haar werd. Venus stuurde haar zoon Cupido om Psyche verliefd te laten worden op het meest afschrikwekkende wezen dat hij kon vinden. Maar toen Cupido Psyche zag, werd hij zelf verliefd op haar en kon hij zijn opdracht niet uitvoeren.
Cupido nam Psyche mee naar een prachtig paleis waar hij haar alleen ’s nachts bezocht, zonder zijn identiteit te onthullen. Hij verbood haar om naar zijn gezicht te kijken. Psyche’s nieuwsgierigheid overwon en ze stak een lamp aan om hem te zien terwijl hij sliep. Een druppel olie uit de lamp viel op Cupido en hij ontwaakte, boos en teleurgesteld. Hij verliet Psyche, en zij moest door een reeks beproevingen gaan, opgelegd door Venus, om zijn liefde terug te winnen.
Na vele beproevingen en met hulp van andere goden, kreeg Psyche uiteindelijk de onsterfelijkheid en werd ze herenigd met Cupido. Hun huwelijk werd een symbool van de vereniging tussen de ziel (Psyche) en de liefde (Cupido).
Cupido in de Griekse mythologie
In de Griekse mythologie staat Cupido bekend als Eros. Zoon van Aphrodite en Ares. Eros wordt vaak voorgesteld als een van de eerste krachten die uit Chaos ontstonden. Het verhaal van Eros en Psyche in de Griekse mythologie is vergelijkbaar met de Romeinse versie, maar met enkele verschillen in de details en symboliek. Eros werd verliefd op Psyche en het verhaal volgde een vergelijkbaar patroon van geheime ontmoetingen, verboden nieuwsgierigheid en beproevingen. De beproevingen van Psyche, waaronder het sorteren van graankorrels en het ophalen van water uit de rivier Styx, symboliseren de uitdagingen en zuiveringen die de ziel moet ondergaan om ware liefde en eenheid te bereiken. Uiteindelijk kreeg ook Psyche in de Griekse versie de onsterfelijkheid en hereniging met Eros.
Cupido’s lessen
Cupido (of Eros) is een fascinerende figuur in de Romeinse en Griekse mythologie. Wat kunnen we leren van deze hemelse bemiddelaar van liefde? Cupido herinnert ons eraan dat liefde vaak onvoorspelbaar is en dat we ons hart moeten openstellen voor nieuwe mogelijkheden. Zijn verhaal met Psyche biedt diepe inzichten in de aard van liefde, verlangen en de zoektocht naar eenheid tussen ziel en liefde. Het mythologische verhaal benadrukt de kracht van liefde om obstakels te overwinnen en transformatie teweeg te brengen, een thema dat tot op de dag van vandaag resoneert. Zijn pijlen kunnen toeslaan in de meest onverwachte situaties, tussen mensen van verschillende achtergronden, culturen en levenspaden. De god van de liefde herinnert ons eraan dat liefde universeel is en zich niet laat beperken door aardse grenzen.
En zo eindigt het verhaal van Cupido, weer een beetje geleerd over mythologie. Hopelijk kunnen jullie de wijze levens- en liefdes lessen van Cupido omarmen. En de volgende keer dat jullie een date hebben? Lekker meegaan met de flow!
Comments are closed.