De mannelijke geslachtsorganen, vaak besproken, soms geprezen maar toch ook nog altijd een onderwerp wat veel vragen kan oproepen. Vandaag nemen een educatieve duik in dit onderwerp! Lees hier alles over de teelballen, de zaadleiders en uiteraard de penis.
De mannelijke geslachtsorganen
Zoals je wellicht al wel weet bestaan de mannelijke geslachtsorganen uit meerdere delen. Zo hebben we de teelballen, de bijballen, de zaadleiders, de prostaat en natuurlijk de penis. Maar weet jij nou precies welk deel waar verantwoordelijk voor is? Leer alles over het mannelijk geslacht in deze blog.
De teelballen
Laten we beginnen met de testikels, oftewel de teelballen. Dit zijn de jongens die in de balzak hangen. Hun voornaamste taak? Sperma produceren en testosteron aanmaken. Het dagelijks produceren van de miljoenen spermacellen gebeurt in de teelballen. De zijn als het ware de fabriek van het mannelijk voortplantingssysteem. De reden waarom de teelballen buiten het lichaam hangen is om de spermacellen koel te houden. Spermacellen houden namelijk niet van warmte. Daarom krimpt de balzak als het koud is en ontspant hij als het warm is.
De bijballen
Naast de teelballen vinden we de bijballen, ook wel de epididymis genoemd. Dit is waar spermacellen een tijdje verblijven nadat ze geproduceerd zijn. Het is als het ware een opslagkamer voor zaadcellen. Hier rijpen ze en worden ze klaargestoomd voor hun grote reis. Of ze blijven gewoon hangen, wachtend op een gelegenheid die misschien nooit komt.
De zaadleiders
Vervolgens hebben we de zaadleiders. Deze vervoeren de spermacellen van de bijballen naar de prostaat. Wanneer het tijd is voor een ejaculatie trekken de spieren in de zaadleiders samen om de zaadcellen naar hun eindbestemming te brengen.
De prostaat
De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot. Hij ligt net onder de blaas en produceert een vloeistof die een belangrijk onderdeel van het sperma vormt. Deze vloeistof helpt de zaadcellen te overleven en te zwemmen – een beetje zoals een energiedrankje voor sperma, maar dan zonder de suiker.
De penis
En dan, natuurlijk, de penis. Dit is waarschijnlijk het meest besproken deel van het mannelijk lichaam. De penis bestaat uit drie delen: de schacht, de eikel en de voorhuid (voor degenen die hem nog hebben). Tijdens seksuele opwinding stroomt er bloed naar de zwellichamen in de penis, wat leidt tot een erectie.
Een erectie wordt mogelijk gemaakt door een complexe samenwerking tussen de hersenen, zenuwen, spieren en bloedvaten. Wanneer een man opgewonden raakt sturen de hersenen signalen naar de zenuwen in de penis. Deze signalen zorgen ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor het bloed naar binnen stroomt en de penis in actie komt. De eikel is het gevoeligste deel van de penis, en het is vaak waar alle actie plaatsvindt. Het is de “top” van de penis en is bedekt met een dunne, gevoelige huid. Hoe Werkt Een Ejaculatie?
De ejaculatie
Nu we alle onderdelen van het mannelijk geslacht hebben besproken is het tijd om te ontdekken hoe precies de grote final werkt: de ejaculatie. Dit is het moment waarop sperma met kracht uit de penis wordt geduwd. Het proces begint bij de prostaat, die zijn vloeistof samen met de zaadcellen uit de zaadleiders mengt. Vervolgens zorgen krachtige spiercontracties ervoor dat dit mengsel naar buiten wordt gekatapulteerd met een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur!
De ejaculatie heeft meestal twee fasen: de emissie en de expulsie. In de emissiefase worden de zaadcellen en vloeistoffen voorbereid op hun uittocht, terwijl tijdens de expulsiefase alles naar buiten wordt gelanceerd.
Bonus: de zaadblaasjes
Maar we mogen de zaadblaasjes uiteraard niet vergeten. Dit zijn kleine zakjes die een vloeistof produceren die rijk is aan fructose. Deze vloeistof voedt de zaadcellen tijdens hun reis. Eigenlijk kun je dit zien als een soort kleine snack wat sperma wordt meegegeven voor hun reis.
Hopelijk heb je nu een beter begrip van wat er allemaal gaande is in het mannelijk lichaam. Het is een goed geoliede machine die alles doet om sperma te produceren, te bewaren en uiteindelijk af te leveren.
Fijn he, om toch weer even wat meer kennis te hebben over dit onderwerp 😉
Comments are closed.